כחלק משלב האיפיון והניתוח הטכני המקדמי חשוב לנו ללמוד ולהבין את קהל היעד של הלקוח ולנתח באילו כלים (מכשירים, דפדפנים) החלק המרכזי של קהל היעד ישתמש באתר / אפליקציה החדשה. בלא מעט פרוייקטים אנחנו עדיין נשאלים לגבי תמיכה בדפדפן אקספלורר, בין אם זה בגירסא 11 או אפילו בגירסאות קודמות. קיבצנו עבורכם מספר עובדות לגבי הדפדפן כדי לעזור לכך להחליט, להבין, שהוא כבר לא רלוונטי עבורכם.
קצת היסטוריה
דפדפן אינטרנט אקספלורר 1.0 הושק לראשונה באוגוסט 1995. אפשר לומר שעד שגוגל הוציאה את דפדפן כרום, 13 שנה לאחר מכן, הפיתוח של אקספלורר התקדם דיי בעצלתיים. לא היו לו מתחרים משמעותיים והוא שלט בשוק בצורה בלתי מעורערת. עד שגוגל-כרום התחיל לנדנד לו את הכיסא ב-2008. באותם ימים אקספלורר עמד על גירסא 7, ומאז מיקרוסופט התחילה להוציא עדכונים "בקצב מואץ". מפה לשם, הגירסא האחרונה של אקספלורר היא 11, הושקה בשנת 2013, והיא באופן רשמי הגירסא האחרונה של הדפדפן הזה, לאחריה מיקרוסופט הוציאה דפדפן חדש בשם אד'ג ולמעשה חדלה לחלוטין מפיתוח דפדפן אקספלורר.
תמיכה לפנים ולאחור
בשנת 2016 כל דפדפני אקספלורר מגירסא 10 ומטה – איבדו את התמיכה הרשמית שלהם, כך שבכל מה שקשור לאקספלורר נותרנו עם גירסא אחת בלבד: גירסא 11.
תצויין לשבח העובדה שמיקרוסופט דואגת להמשכיות של המוצרים שלה, דבר שאי אפשר להגיד על מתחרותיה, וכך עסקים שבנו מערכות פנימיות שהתבססו על פיצ'רים ייחודיים לאקספלורר (או לכל מוצר אחר של החברה) יכולים להיות שקטים ובטוחים שהתשתית תמשיך לרוץ עוד הרבה שנים. יחד עם זאת, לאחרונה מיקרוסופט יותר ויותר מצמצמת את התאימות של המוצרים שלה עצמה בדפדפן הזה, ויחד עם ההצהרה שהוא לא הולך לשום מקום – נראה שהיא מעודדת חברות לשמור אותו לצורך אותם פיתוחיים פנימיים, ולא להשתמש בו כדפדפן ראשי לגלישה באינטרנט. מצטרפת לזה ההכרזה כי מוצרי אופיס365 יחדלו לתמוך באקספלורר החל מאוגוסט 2021, וזאת לאחר של Teams כבר חדלה לתמוך בדפדפן כבר בנובמבר 2020.
אז רגע מה האלטרנטיבה?
מיקרוסופט מרגישה בטוחה לצאת למהלך סופני שכזה לאחר שבתחילת 2020 החליפה את המנוע של הדפדפן Edge החדש שלה למנוע של פרוייקט הקוד הפתוח Chromium. כן כן אתם שומעים טוב – דפדפן Edge מעתה רץ על אותו מנוע של דפדפן Google Chrome, כאשר בעצם גוגל מובילה את הפיתוח שלו ומיקרוסופט מצידה גם כן תורמת לא מעט קוד לפרוייקט הזה.
נתוני שימוש עדכניים
בואו נראה קצת נתונים, נתחיל עם ניתוח היקף שימוש עולמי בדפדפנים שונים, ממנה עולה כי בחתך עולמי היקף השימוש באקספלורר (IE) נמוך עד כדי 1.37%:

שימוש בדפדפנים בחתך עולמי. מקור: statcounter
נמשיך עם החתך המקומי לפיו אחוז השימוש אף נמוך יותר ועומד על 1.3%:

שימוש בדפדפנים בישראל. מקור: statcounter
ונקנח עם הנתונים של אפריקה. אפריקה? כן אפריקה. לא מזמן שמעתי השערה מלקוח, שכיוון שעיקר קהל היעד שלהם זה באפריקה ושם בטח אקספלורר נמצא בשימוש נרחב יותר. ההיפך הוא הנכון ובאפריקה אחוז השימוש ב-IE בשנת 2020 עמד על 0.79%:

שימוש בדפדפנים באפריקה. מקור: statcounter
אז מה זה כל זה בעצם אומר?
אפשר להניח שאותם 1.37% שאותם משתמשים בדפדפן אקספלורר 11 הם בין משתמשי ארגונים שעושים זאת לטובת שימוש במערכות פנימיות שנכתבו והותאמו במיוחד לדפדפן זה, ולהערכתינו אפשר בהחלט להיות שקטים בהחלטה שאת האתר הבא שלכם תקימו באמצעות טכנולוגיות חדישות יותר, בלי להיות מוגבלים לטכנולוגיה המיושנת הנתמכות באקספלורר 11, מה שיביא לשיפור ביצועים ותאימות גדולה יותר למכשירים חדישים.